Рен поиска от Рахой повече мерки срещу безработицата

índice

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен поиска от испанския премиер Мариано Рахой да представи всеобхватни и конкретни мерки за справяне с прекомерните макроикономически дисбаланси в испанската икономика и по-специално с увеличаващата се безработица, която вече засяга 6.2 милиона души, предаде “Ел Мундо”.

Рен настоя правителството в Мадрид да задейства нови мерки за активна политика за заетост и подкрепа на заетостта. “Важно е Испания да се върне на пътя на растежа и създаването на работни места”, посочи той.

В изказване пред комисията по икономически въпроси в Европейския парламент еврокомисарят припомни, че въпреки напредъка, който Испания постигна, все още има важни дисбаланси, между които публичният и частният дълг и безработицата. По-рано днес Националният статистически институт обяви, че безработицата в Испания е достигнала нов рекорд от 27.2% през първото тримесечие на годината.

По думите на Рен “безработицата и финансовите условия” подхранват уязвимостта на икономиката. “В Испания имаше известно подобрение като конкурентоспособността и дефицита по текущата сметка, но все още има проблеми”, предупреди еврокомисарят, чийто екип “работи с испанското правителство и с други страни, за да им помогне в прилагането на реформите”.

Рен призна, че тази година ще се дадат допълнителни срокове на страните, които са положили усилия и са изпълнявали правилно икономическата си програма, представена в Брюксел. “Има много страни, които искат да коригират тази година прекомерния дефицит. Много по-добре е да има различен подход на основата на обстоятелствата във всяка страна”, допълни той. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>