“Реал” (Мадрид) и “Барселона” може да станат фирми след намесата на Еврокомисията

zx450y250_2119131Европейската комисия може да принуди “Реал” (Мадрид) и “Барселона” да променят историческия си статут на обществени организации и да се пререгистрират като търговски дружества, твърди вестник “Индипендънт” на базата на свои източници

По този начин двата испански колоса може да загубят ключово предимство в испанския футбол и европейските турнири.

Вестникът е научил, че четиригодишното разследване на ЕК за нерегламентирана държавна помощ към двата клуба е в заключителната си фаза. Това е второто разследване срещу “Реал” след сделката с общината в Мадрид през 1996 г. за продажба на терени.

Тъй като не са търговски дружества, двата клуба получават значителни данъчни привилегии, е установила проверката. В същото време те трябва да се конкурират с търговски дружества както в испанското първенство, така и в европейските турнири.
Още през 1990 г. правителството на Испания постанови, че всички клубове с изключение на “Реал”, “Барселона”, “Атлетик” (Билбао) и “Осасуна” трябва да са търговски дружества. Изключението дава на четирите дружества предимство по отношение на плащането на корпоративен данък и местни данъци. Те имат и статут на неправителствени организации.

Донякъде в резултат на това предимство “Реал” и “Барселона” могат да си позволят най-високите цени за трансфери на футболисти. Те са най-добре печелещите клубове според класацията Money League на “Делойт”. Фактът, че се притежават от над 250 хиляди членове, често това е изтъквано като чисто управленско предимство в сравнение с частните английски клубове.

Проучването на дирекция “Конкуренция” към ЕК се е сблъскало с проблеми за решаването на казуса поради наличието на множество испански служители, твърди “Индипендънт”. Тъй като оплакването е било подадено през ноември 2009 г., решението е забавено въпреки задължителния едногодишен срок.

Наложила се е намесата на европейския омбудсман в Страсбург. Той е написал писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, в което пита защо няма решение на казуса. В същото писмо се критикува неспазването на сроковете от дирекцията. Омбудсманът определя обясненията на дирекцията за закъсненията като “неубедителни”.

Той дори повдига въпроса за потенциален конфликт на интереси на членове на дирекцията по случая с двата испански клуба, който вероятно е довел до неоправданото забавяне на решението. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>