“Реал” и “Барселона” са глобени за неправомерна продажба на тв права

zx450y250_2194985Испанската комисия за защита на конкуренцията наложи глоба от 15 милиона евро на телевизионния оператор Mediapro и четири футболни клуба заради нарушаване на правилата за продажба на телевизионни права.

Санкционираните клубове са “Реал” (Мадрид), “Барселона”, “Севиля” и “Расинг” (Сантандер). През 2010 г. те са подписали четиригодишни договори с Mediapro, което е с 12 месеца повече от максимално позволения срок на контрактите за продажба на телевизионни права.

Mediapro е глобен с 6.5 милиона, “Реал” – с 3.9 милиона, “Барселона” – с 3.6 милиона, “Севиля” – с 900 000, а “Расинг” – с 30 000, обяви комисията в понеделник.

От Mediapro заявиха, че заедно с клубовете са действали “добросъвестно” и договорите са съобразени с испанското законодателство. Телевизионният оператор ще обжалва решението на комисията за защита на конкуренцията.

Mediapro и Canal Plus са двата канала, които притежават правата за излъчване на Примера дивисион в Испания.

За разлика от другите големи първенства в Испания продажбата на телевизионните права не е предмет на колективен договор и клубове се договарят индивидуално с разпространителите.

“Реал” и “Барселона”, двата клуба с най-големи приходи в света, прибират близо половината от общите приходи от телевизионните права, които са около 700 милиона евро./Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>