Рахой ще прави ново правителство, за да няма избори отново

0000319605-article2Снимка: Reuters

Испанската социалистическа партия се съгласи днес да се въздържи при гласуването на доверие на правителство на малцинството на консервативната Народна партия начело с досегашния премиер Мариано Рахой, съобщиха световните агенции.

Така ще бъде сложен край на продължаващата от 10 месеца политическа парализа в Испания след неуспешни опити на Рахой да състави коалиция или да договори подкрепа в парламента за правителство на малцинството.

Федералният комитет на Социалистическата партия реши със 139 срещу 96 гласа да се въздържи при вота на доверие в парламента следващата седмица и да даде на Рахой възможност да оглави ново правителство, за да се избегне свикването на парламентарни избори за трети път.

Партиите имат срок до 31 октомври да съставят правителство.

Кралят ще има консултации с тях в понеделник и вторник, след което ще предложи кандидат за премиер, когото Конгресът на депутатите трябва да утвърди.

За да бъде избран, Рахой трябва да получи при първото гласуване абсолютно мнозинство от 176 депутати в 350-членния парламент. Ако това не стане, при второто гласуване е достатъчно обикновено мнозинство.

На изборите Народната партия получи 137 депутатски места. Партията “Гражданите”, които имат 32 мандата, се съгласиха да подкрепят кандидатурата му, но при условие че 11 народни представители на социалистите се въздържат при второто гласуване. /БТА/

По публикацията работи: Камелия Цветанова

Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>