Рахой: Ще задържа Каталуня в Испания

imagesИспанският премиер Мариано Рахой увери, че ще задържи Каталуня в Испания, предаде “Ел Мундо”. “С Каталуня ни обединява всичко, обединяват ни векове история, търговски отношения, лични отношения, каталунците, които са се преместили да живеят в други части на Испания”, подчерта Рахой, като изрази увереност, че повечето каталунци “искат да продължат както досега и не желаят някой да ги лиши от това да са испанци”.

“Не виждам защо искат да лишат гражданите на Каталуня от Испания”, настоя премиерът. Той изтъкна готовността си да проведе диалог и да изслуша лидера на Каталуня Артур Мас, с когото ще се срещне следващите дни, но припомни, че “Испания е демокрация, правова държава, в която всички са подчинени на законите”.

Той подчерта, че единственото нещо, което не може да се иска от него, е да не спазва закона. “Ако някой иска да реформира конституцията, разполага с процедурата, за да го направи. Трябва да има също необходимите гласове”, каза още премиерът.

Изказването на Рахой идва в момент на влошаващи се отношения с Каталуня, особено след като в края на януари парламентът на автономната област прие декларация за суверенитет, с което постави началото на несигурен път към референдум за независимост от Испания.

Правителството на Рахой вече заяви, че ще оспори на конституционна основа всеки опит за организиране в Каталуня на референдум за отделяне. Според анализатори декларацията за суверенитет е политически инструмент с малко повече от символична стойност. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>