Рахой ще даде обяснения за корупционния скандал пред парламента през август

Mariano-RajoyИспанският премиер Мариано Рахой ще се яви пред парламента на 1 август, за да отговаря на въпроси във връзка с разрастващия се скандал в управляващата Народна партия, предаде “Ройтерс”, позовавайки се на парламентарни източници.

Под натиска на опозицията, която заплаши с вот на недоверие, ако премиерът откаже да се яви пред парламента, Рахой обяви решението си, но не уточни дата. Той многократно отрече да е замесен в скандала, който тръгна от публикации във водещи испански вестници.

В началото на юли дясноцентристкият в. “Ел Мундо” заяви, че е предал на съда ръкописен документ, който според него показва плащания от незаконен фонд, управляван от лидерите на Народната партия, включително и от Рахой. На първа страница вестникът публикува цветни фотокопия от счетоводните документи, за които се смята, че са съставени от бившия ковчежник на партията Луис Барсенас.

Управляващата партия и правителството многократно отрекоха партийни членове да са получавали незаконно финансиране. Около скандала обаче се създаде много шум още когато през януари вестник “Ел Паис” публикува извадки от същите документи. Разкритията разгневиха испанците, които са принудени да преглътнат продължаващата рецесия, високата безработица и икономиите.

По-рано Рахой заяви, че няма да подаде оставка въпреки призивите на опозицията за оттеглянето му. Той подчерта, че скандалът няма да провали програмата му за политическа реформа, насочена към справяне с дълбоката рецесия и огромната дупка в бюджета. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>