Рахой очаква разумни условия от ЕС, ако поиска спасителна помощ

Испанският премиер Мариано Рахой заяви в понеделник, че очаква Европейският съюз да определи разумни условия за Испания, ако страната поиска спасителна помощ, като подчерта, че няма да приеме да му се налага кои да са конкретните политики, в които да направи съкращения, предаде “Ройтерс”.

Испания вече се договори да получи помощ до 100 милиарда евро от еврозоната за подпомагане на проблемните банки.

“Абсолютно съм убеден, че всички ще бъдат разумни, но настоявам, че не сме взели решението”, подчерта той в първото си телевизионно интервю след идването му на власт преди повече от девет месеца.

По думите му няма да се вземе никакво решение за спасителната помощ преди срещите на финансовите министри на еврозоната на 14 и 15 септември. “Трябва да обмисля това решение. Ако е добро, ще го взема”, заяви той, изтъквайки, че трябва да е убеден, че решението ще е положително за всички испанци, съобщи “Ел мундо”.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви миналата седмица план за изкупуване на облигации от затруднените страни, но уточни, че банката ще се намеси само след молба за помощ от спасителни фонд за еврозоната, което е обвързано с изпълнението на строги условия.

“Ще проуча условията. Не бих искал и не бих приел да ми казват кои да са конкретните политики, където да трябва да съкращаваме”, отбеляза Рахой, като обеща, че няма да има намаляване на пенсиите.

“Първите инструкции, които дадох на финансовия министър, който изготвя бюджета, беше, че хората, които не трябва да засегне, са пенсионерите”, уточни премиерът. Той също така отхвърли възможността за вот на недоверие, като каза, че мерките му са от голямо значение, за да успее страната да постигне целите за дефицита си.

dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>