Рахой отрече твърденията за схема за тайни партийни плащания

images

Испанският премиер Мариано Рахой и управляващата Народна партия в четвъртък отрекоха партията да е прехвърляла средства от бизнес дарители към премира и други партийни лидери, след като вестник “Ел Паис” съобщи за тайни сметки, предаде “Ройтерс”.

“Ел Паис” публикува снимки на написани на ръка сметки от почти 20 години, които според изданието са били държавни от ковчежниците на Народната партия и показват дарения от компании и редовни плащания на хиляди евро за Рахой и други партийни лидери.

“Народната партия не знае за написаните на ръка бележки, които бяха публикувани, и за тяхното съдържание”, се казва в нейно изявление. Според него плащанията на партията за нейните лидери и персонал винаги са били законни и са спазвали данъчните закони.

Говорител на Рахой каза пред “Ройтерс”, че премиерът държи на коментарите си, че не е бил замесен в незаконни дейности. Миналата седмица той заяви, че партията ще поиска външен одит на сметките си.

Според “Ел Паис” даренията и плащанията представляват тайна счетоводна сметка, но въпросният фонд не е задължително да е незаконен. Доскоро испанските политически партии можеха да получават анонимни дарения. Ако лидерите обявяваха приходите в данъчните декларации, те не се смятаха за незаконни.

Сегашните твърдения обаче повдигат сериозни етични въпроси за партийните операции, особено защото много от тях са се случвали по време на строителния бум в Испания.

За сметките, публикувани от “Ел Паис”, се твърди, че са от двама бивши ковчежници на Народната партия. Единият от тях е Луис Барсенас, който подаде оставка като ковчежник през 2009 г., когато започна разследване срещу него за връзки с незаконни плащания.

Разследването срещу него показа, че той е плащал незаконно заплати на ръководни членове на партията и е имал сметки в швейцарски банки. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>