Рахой опитва да овладее бюджетния дефицит с по-висок ДДС

Испанският премиер Мариано Рахой обяви нови икономии, които по думите му ще спестят 65 милиарда евро до 2014 г., предаде Би Би Си. Изказването му дойде малко след като стотици миньори от цяла Испания се събраха в Мадрид в знак на протест срещу орязването на субсидиите за въгледобивната индустрия.

Сред мерките е увеличение на ДДС с 3%, като така данъкът ще достигне 21%. Предвиждат се също 3.5 милиарда евро съкращения в бюджетите на местните власти. Икономиите са в замяна на отсрочката в целите за намаляване на испанския дефицит, за които се договориха финансовите министри на еврозоната.

Премиерът заяви пред парламента, че обявените мерки ще бъдат приети незабавно. Сега плащаме за излишъците от миналото, посочи той, като добави, че испанците никога не са преживявали подобна рецесия.

“Знам, че това не са приятни мерки, но са необходими. Казах, че ще намаля данъците, а ги вдигам. Не променям критериите си – промениха се обстоятелствата и трябва да се адаптираме”, посочи още Рахой, цитиран от “Ел мундо”.

Предвижда се намаляване на помощите за новите безработни от 60% на 50% от регулаторната база. Няма да се променя максималният период от 24 месеца за предоставяне на средствата. Премиерът се аргументира, че по този начин ще се стимулира активното търсене на работа.

Броят на местните съветници ще бъде намален с 30%. Планира се и реформа в данъците, засягащи околната среда, като ще се насърчи системата “който замърсява, той плаща”.

Освен това ще бъде премахната втората допълнителна заплата – тази за Коледа – на държавните  служители и на заемащите високи постове в администрацията. Съкращенията ще бъдат компенсирани с добавки към пенсионния фонд за служителите след 2015 г. /dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>