Рахой обеща 3.5 млрд. евро за справяне с младежката безработица

imagesИспания обеща 3.5 милиарда евро, с които в рамките на четири години да помогне за справяне с високата младежка безработица в страната, предаде “Ройтерс”.

Премиерът Мариано Рахой представи 100 различни мерки, включително данъчни облекчения за младите самонаети работници и за компаниите, които наемат служители на възраст около 20 години. Много от мерките като по-ниските плащания за социални осигуровки за младите самонаети работници, бяха обявени преди това, но във вторник бяха обединени в единна стратегия.

През петте години икономическа стагнация и рецесия испанската безработица достигна 26%, най-високото ниво от 70-те години и едно от най-високите изобщо в Европейския съюз. Повече от половината младежи между 18 и 25 години са без работа.

На фона на продължаващата криза все повече млади испанци учат немски и английски език и се насочват към чужбина за работа. Загубата на работни места се ускори през първите месеци на 2013 г. Лидерите на синдикатите обаче не изчакаха да чуят подробности от плана и побързаха да изразят скептицизъм за новата стратегия.

“Ако правителството не преориентира икономическата си политика, за да направи растежа и заетостта приоритети вместо намаляването на дефицита, ефектите от плана ще са ограничени и икономическата рецесия и трудовата разруха ще продължат”, казаха двете най-големи синдикални федерации CCOO и UGT преди изявлението на Рахой.

Премиерът отбеляза, че всякакви мерки за стимулиране на икономиката и заетостта няма да навредят на решителността за намаляване на бюджетния дефицит, за което настоява ЕС. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>