Рахой няма да подаде оставка заради корупционния скандал, в който намесиха името му

imagesИспанският премиер Мариано Рахой, чието име бе замесено в корупционен скандал, заяви днес, че няма да подаде оставка въпреки призивите на опозицията за оттеглянето му, предаде “Ройтерс”. Той подчерта, че че скандалът няма да провали програмата му за политическа реформа, насочена към справяне с дълбоката рецесия и огромната дупка в бюджета.

“Ще защитавам политическата стабилност и ще изпълня мандата, даден ми от испанските избиратели”, заяви той на пресконференция, уверявайки, че “правовата държава не подлежи на шантаж” и правосъдието ще продължи работата си “без никакъв натиск”.

Срещу премиера няма повдигнати обвинения в каквото и да е престъпление. Рахой отрича той или други лидери на партията да са получавали незаконни плащания.

Изявлението беше направено, след като Социалистическата партия призова за оставката на Рахой след нови разкрития, които извадиха наяве тесните връзки на премиера с обвинения в корупция бивш ковчежник на управляващата в Испания Народна партия Луис Барсенас.

През уикенда “Ел Мундо” публикува текстови съобщения между Рахой и Барсенас, показващи, че двамата са поддържали личен контакт до към март и че министър-председателят се е опитвал да ограничи възможните вреди от бившия ковчежник.

Рахой призна днес, че съобщенията са автентични. Според него те показват, че той не се е поддал на изнудване от Барсенас.

Днес Барсенас призна, че се е занимавал с тайно счетоводство, предаде ДПА. При разпитите по време на разследването Барсенас призна, че е подготвил тайни счетоводни документи, които бяха публикувани от два вестника. Бившият ковчежник на партията потвърди тяхната автентичност и предостави на съда още подобни документи.

Той отстъпи от предишните си твърдения, че документите са фалшиви и каза, че е поддържл черна каса, в която се твърдеше, че са внасяни подкупи от строителни компании за лидери на Народната партия, включително за министър-председателя.

Признанието му засилва натиска върху правителството на Рахой. Корупционният скандал накара социалистите, които са главната опозиционна сила, да започнат разговори с други партии за обсъждане на стратегия как премиерът да бъде принуден да подаде оставка. Народната партия има абсолютно мнозинство в парламента.

Социалистите казаха, че не се стремят към предсрочни избори в момент, когато правителството се опитва да извади страната от икономическата криза, но призоваха управляващата партия да избере нов министър-председател, който да бъде утвърден от парламента. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>