Рахой не приема сериозно референдума за независимостта на Каталония

catalunya-espanya1Испанският премиер заяви, че няма да обсъжда националния суверенитет.

Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че не приема сериозно възможността за провеждането на референдум за независимостта на Каталония.

Допитването обаче е насрочено за 9-и ноември. На тази дата гражданите на областта ще трябва да отговорят на два въпроса. Единият е “Искате ли Каталония да стане държава?”, а вторият – “Ако да, искате ли тя да бъде независима?”.

Испанският министър-председател се закани, че ще се обърне към Конституционния трибунал, за да блокира референдума. По думите му Каталония е поставила страната в сложна ситуация, а той е готов на диалог и би искал да чуе всички гледни точки по въпроса. Въпреки това е категоричен, че няма да обсъжда националния суверенитет и няма да приеме референдума сериозно, докато е премиер на Испания.

Движението за независимост на Каталония набра голяма популярност през последните три години, а половината каталонци посочват, че са за отделянето на областта. Тя има собствен език и съставлява една пета от икономиката на страната.

Намеренията за независимостта са подхранвани допълнително от икономическите трудности в Испания, от големите данъци, концентрацията на властта и бизнеса в Мадрид, както и от орязването на публичните разходи. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>