Рахой и Иглесиас отказаха да подкрепят кабинет на малцинството в Испания

zx450y250_2711783source-reutersОбявената вчера коалиция на малцинството между Испанската социалистическа работническа партия и “Сиудаданос” едва ли ще успее да събере необходимия брой гласове, за да състави правителство.

Двете партии имат само 130 места от общо 350 в парламента, а Народната партия на премиера Мариано Рахой и “Подемос” категорично отказаха да ги подкрепят в гласуването, пише агенция “Ройтерс”.
За да стане премиер, лидерът на социалистите Педро Санчес се нуждае от абсолютно мнозинство при гласуването на 2 март или обикновено мнозинство на втория вот, който ще се проведе на 5 март. Това може да стане само ако депутатите от консервативната Народна партия или от “Подемос” се въздържат от гласуване.
Крайнолявата партия на Пабло Иглесиас обаче не е доволна от икономическите и социалните политики, предвидени в споразумението на “Сиудаданос” и социалистите. Допреди седмици ”Подемос” твърдяха, че са готови на коалиция със Санчес, но не успяха да постигнат договорка.
Премиерът Рахой също каза, че няма да подкрепи кабинетазаради липсата му на мнозинство. Той потвърди, че ще продължи опитите си да получи подкрепа, но е почти сигурен, че ще има нови избори през юни.
Изборите бяха на 20 декември и доведоха до разбиване на традиционната двупартийна система в Испания, след като нито една политическа сила не успя да спечели мнозинство, а “Подемос” и “Сиудаданос” спечелиха силна подкрепа.
Рахой преговаря в продължение на няколко седмици за съставяне на кабинет, но така и не поиска вот на доверие, а сега мандатът е в ръцете на лидера на социалистите Педро Санчес.
Ако партиите не успеят да постигнат споразумение, Испания може да остане без правителство още няколко месеца на фона на крехкото икономическо възстановяване и безработицата, която все още е над 20%.
Източник   Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>