Рахой иска засилено евросътрудничество срещу тероризма

69_f85tkcИспанският премиер Мариано Рахой се обяви за засилване на европейското сътрудничество в борбата срещу тероризма, stat
Поисках от френския президент Еманюел Макрон да засегнем този въпрос на минисрещата на върха в понеделник в Париж, каза Рахой на пресконференция в Мадрид, цитирана от БТА.

На 28 август Макрон ще събере премиерите на Испания и на Италия Паоло Джентилони, германския канцлер Ангела Меркел и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Първоначално бе предвидено срещата да бъде посветена на управлението на еврозоната.

“Моето намерение е да можем да обсъдим сегашните механизми за сътрудничество в Европейския съюз и да проучим възможностите за тяхното укрепване и подобряване”, заяви Рахой след заседание на испанското правителство, на което бяха обсъдени терористичните атаки в Каталуния миналата седмица, при които бяха убити 15 човека.

Той отхвърли обвиненията в лоша координация между испанските и каталунските власти преди, по време на и след атентатите. Разследването на нападенията навежда на мисълта, че връзките на предполагаемия лидер на терористите от Каталуния с други екстремистки клетки и замесването му в наркотрафик може да са останали незабелязани от полицията в испанската автономна област, тъй като тя не е разполагала със съответната информация, която е била известна на централните власти.

Рахой обаче увери, че координацията между Мадрид и Барселона е била гладка и постоянна, както на политическо, така и на техническо равнище.

Дир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>