Рахой за корупционния скандал: Сгреших, като повярвах на един лъжец

imagesИспанският премиер Мариано Рахой призна, че е допуснал грешка в разрастващия се корупционен скандал в управляващата Народна партия, но категорично отрече той и други партийни лидери да са получавали незаконни плащания, предаде “Ройтерс”.

Това бе първият път, в който Рахой призна, че е допуснал грешка, след като през януари стана ясно, че бившият ковчежник на партията Луис Барсенас, който е в затвора в очакване на дело за данъчни измами, корупция и други престъпления, е укрил до 48 милиона евро в швейцарски банкови сметки.

Барсенас, който напусна поста през 2009 г., но продължи да получава финансова подкрепа от партията, каза пред съдия, че е събирал милиони в дарения от строителни магнати и ги е разпределял на високопоставени фигури в Народната партия, сред които е и Рахой.

Премиерът, който се яви пред парламента, за да даде обяснения за скандала, заяви, че грешката му е била да повярва на Барсенас, без обаче да признае за други нередности. “Мога да го резюмирам в две думи. Сгреших. Съжалявам, но това се случи. Сгреших, като повярвах на някой, който сега разбираме, че не го е заслужавал. Измами ме”, подчерта Рахой.

Премиерът беше критикуван за това, че е поддържал контакт с Барсенас чрез СМС-и през януари.

Той подчерта, че вече е декларирал всичките си доходи пред данъчните власти. По думите му съдебното разследване ще докаже, че не е имало никакво незаконно финансиране в партията. Рахой отбеляза, че всички плащания на партията към служители й са били регистрирани в официалните сметки.

Премиерът призна, че скандалът е навредил на доверието в него и в партията му, както и на образа на Испания в момент, когато страната вече се бори с болезнено високата безработица, свиващата се икономика и огромната дупка в бюджета.

Рахой се опита да отклони критики за отказа му да говори за скандала пред парламента, като каза, че “сме изправени пред изненадваща и въображаема поредица от лъжи, както времето и правосъдието ще покажат”.

Той заяви, че ще остане на поста си и ще продължи с икономическите реформи, които досега включваха съкращения на разходите, вдигане на данъци и правила, които да направят наемането и съкращаването на персонал по-евтино. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>