Рахой взел на ръка 25 000 евро от черна каса

índiceКовчежникът на черна партийна каса е дал 25 000 евро на ръка на премиера Мариано Рахой, но това едва ли ще го свали от власт, съобщи АФП.

Парите са получени през 2010 г., призна късно в понеделник пред Върховния съд Луис Барсенас. Той е разследван за това, че е въртял черна каса, от която давал пари на ръка на лидери в Народната партия на Рахой.

Самият премиер отрича обвиненията, че е вземал пари от Барсенас. Рахой нарича твърденията “вестникарска сензация” и отказва да подаде оставка.

Премиерът консерватор се радва на стабилно мнозинство в парламента. Това, заедно с политическата традиция в Испания, ще го задържат на власт, прогнозира политологът Феран Рекуехо от барселонския университет “Помпеу Фабра”.

“В Испания няма традиция за подаване на оставка. На това се гледа като на изключителна политическа слабост”, казва той и подчертава, че от 1978 г., когато се въвежда сегашната конституция, няма подобни прецеденти. “Основата за това е просто липса на демократична традиция в Испания”. /
Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>