Растат опасенията в Европа за руската намеса в каталунската криза

Снимка: Архив Ройтерс

 0000250075-article3Все повече се чуват опасенията в Европа за намесата на Русия в каталунската криза, пише англоезичната версия на испанското издание El Pais. Съмнения за участие на Москва има и по отношение на изборите в Германия, референдума в Холандия за подписването на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, а от скоро – и за допитването за Brexit, допълва изданието.

Един от европейските депутати – румънецът Виктор Бостинару, дори обясни, че има доказателства за натиска на Русия за обявяването на независимост в Каталуния. Той посочва, че данни от разследване показват участие на руски хакери в редица онлайн кампании в различни страни.

“Не бива да бъдем наивни: зад думите и слоганите в подкрепа на независимостта има скрити мотиви”, предупреждава депутатът, който е зам.-председател на групата на “Социалистите и демократите” в Европейския парламент.

Историк по образование, Бостинару подкрепя действията на централната власт в Испания по казуса с Каталуния. “Държавата има пълните права да използва всички свои ресурси, за да гарантира териториалната цялост”, категоричен е той.

За депутата този случай показва, че не само малките европейски държави са цел на опитите на Москва да дестабилизира ЕС, а общността не е добре подготвена за тази нова атака и призовава да бъде обърнато внимание на тази заплаха.

Румънският депутат не е единственият – негови колеги и международни експерти подписаха декларация искания за повече власт за Върховния комисар Федерика Могерини при казуси като каталунския.

Голяма част от подписалите документа са представители на страни от Източна Европа – регионът, който изпитва на гърба си повечето опити за дестабилизация, идващи от Русия, пише El Pais. Под него подписи са сложили и американски академици и анализатори.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>