Испания – Разходи по покупко – продажба на една собственост

imagesРазходите при покупко-продажба на една собственост са следните:

• “Escritura pública” (нотариус) – изготвяне на нотариален акт.
• “Inscripción en el registro de la propiedad” – вписване на собствеността.
• “Impuestos” – данъци.
• “Gestoria” (si pedimos hipoteca) – разход за кредита.
• “Plusvalía municipal” – данък върху печалбата от продажбата.

Законът е категоричен, че разходите са за купувача, докато за продавача е само данъка “ Plusvalía municipal ”, (макар че този данък е по договаряне – т.е както се договорят купувачът и продавачът).

Когато продавачът е “promotor inmobiliario” (строител), законът го задължава да плати-”la plusvalía municipal”, “declaración de obra nueva” и “división horizontal”. Също така той трябва да плати разхода по затваряне на съществуващия кредит (la cancelación de la hipoteca) в случай, че условията на тази ипотека не ни интересуват.

Разходите за купувача са следните:

- “Notaría”-тези разходи са предварително фиксирани чрез норматив и зависят от цената на собствеността, която ще купуваме.

- “Registro de la propiedad”-това са разходи по вписване на собствеността в Регистъра на собствеността – също определени чрез норматив.

- Данъци – При тези данъци трябва да различим две групи:

- Данъци при закупуване на ново жилище; Данъци при закупуване на жилище от втора ръка;

- Разходи за “хeстора” (данъчен консултант) – коя ще бъде хeсторията се определя от банката, която ще финансира покупката.

Има разлика между специалистите на една или друга банка, тъй като се водят като специалисти на свободни цени (mercado libre).

- “Plusvalia municipal”- това е данък, който отразява стойностното покачване на цената на терена.

Обикновено се плаща oт продавача, ако предварително не е посочено противното в договора за покупкo-продажба.

- ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ “PLUSVALIA MUNICIPAL” и “PLUSVALIA FISCAL”!

“La plusvalía fiscal” се изчислява в зависимост от “el valor catastral” и годините, през които една личност е била собственик на жилището – плаща се от продавача, освен ако не е договорено противното.

Въпреки всички описания на различните данъци, съветвам при такива операции да се има в предвид компетентната намеса на специалист, тъй като дългогодишната ми практика сочи, че клиентите или не винаги разбират поради езиковата бариера смисъла на договора, който подписват, или им липсва информация за паричната стойност на всички тези задължения. Обикновено всички собствености се предлагат на клиента в “нетна цена”, т.е. без да е добавен нито един от посочените данъци или разходи.

Статията подготви: Финансов експерт Руми Сарайска, Мадрид – Тел./ факс: 0034/ 91 817 58 91; Мобил: 0034/ 617 32 11 56; Ел. поща: sarayska@yahoo.es ;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>