Разликата между бедни и богати испанци се увеличава

miseriaРазминаването в благосъстоянието на бедните и богатите испанци се е увеличило през 2012 г., твърдят два доклада, цитирани от Reuters в четвъртък. Те показват, че едновременно са се увеличили и милионерите, и крайно бедните.

Според католическата благотворителна организация Caritas от избухването на кризата през 2008 г. броят на много бедните се е удвоил. Над 6% от населението, или около 3 милиона души, са преживявали с не повече от 307 евро на месец през миналата година. Най-заможните 20% от гражданите на Испания са били 7.5 пъти по-богати от най-бедните 20%. Това е най-голямото разделение в Европа, твърдят от Caritas.

За 5 години испанската икономика се сви с около 7.5%, оставяйки милиони нискоквалифицирани хора без работа, но с повишени данъци и в ръцете на здравеопазване, образование и социални служби с орязани средства. “Докладът представя едно по-разпокъсано, по-разделено общество, в което т.нар. средна класа изчезва и малцинството има достъп до активи, стоки и услуги, а мнозинството седи отвън”, казва Себастиан Мора, генерален секретар на Caritas за Испания.

В Испания е и втората (след Гръция) с най-висока безработица в ЕС – 26.2% през август, сочат данни на ЕС. Близо 2 млн. семейства са зависими от изплащането на пенсии, помощи за безработни и други държавни субсидии. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>