Разбиха мрежа за контрабанда на кокаин в Испания

a5f75a20d0232a4a91681202dd07cce2© БГНЕС, архив

Испанската полиция разби мрежа са трафик на кокаин, базирана в Колумбия, която използвала за прехвърляне на наркотика голям брой пътници на един и същи полет доМадрид. Разкрити са и използваните начини за отклоняване на вниманието и за заблуда на полицаите и митничарите.

Разследването, продължило повече от година, се увенча с ареста на 30 лица и конфискуването на 83 кг дрога, която “мулетата” пренасяли в двойното дъно на раниците си, предаде АФП.

Мрежата използвала най-редовно полети от Латинска Америка за Мадрид. С един полет пътували няколко мулета, за да се увеличат шансовете за успешна контрабанда: ако един бъде открит, другите можело да преминат по-лесно със стоката контрола по границите, обяснява агенцията схемата.

За заблуда на агентите били използвани лица, в багажите на които имало съмнителни субстанции, които, след като били анализирани, се оказвали безопасни.

В края на февруари на един същи полет били арестувани 14 “мулета” и конфискувани 53 кг кокаин, открити в седем раници. Седем души пренасяли дрогата и седем били натоварени да ги контролират, да ги отведат след пристигане до хотелите, да приберат наркотика от раниците и да влязат във връзка с наркотърговците в Испания. За да не буди подозрения престъпната организация използвала хора в пенсионна възраст и с чисто съдебно минало.

Колумбия, където е базирана въпросната престъпна организация, е първият най-големият производител на кокаин в света. Според данни от последния доклад на ООН през 2015 г. в страната са произведени 646 тона кокаин.

Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>