П. Санчес: Каталуния трябва да премине от прокламации към реален диалог

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000274204-article3Испанският премиер Педро Санчес, който даде интервю за в. “Вангуардия” след края на изнесеното заседание на

испанското правителство в Барселона, заяви, че “Хенералитат” – автономното регионално правителство на Каталуния, трябва да премине от прокламации към реален диалог.

Не можем да постигнем политическо уреждане на кризата, която Каталуния преживява вече десетилетия, без да изградим пространство на доверие и институционални задължения, каза испанският премиер. Според него диалогът между Мадрид и Барселона “винаги трябва да се води в рамките на конституцията и устава на Каналуния”.

Санчес отбеляза, че правителството е за диалог, споразумение и компромис, които гарантират съвместното съществуване в каталунското общество.

Решаването на каталунския проблем, свързан със засилването на сепаратистките настроения в региона, ще отнеме години, допълни испанският премиер в интервюто за водещото каталунско издание.

На 20 декември Санчес проведе втората си среща с ръководителя на каталунското правителство Ким Тора. След края й двете страни съобщиха, че са се ангажирали да положат усилия за поддържане на диалога за уреждане на регионалния проблем. Централното и регионалното правителство са стигнали до общия извод, че по бъдещето на Каталуния има конфликт.

Заради референдума за отделянето на Каталуния от Испания през октомври миналата година взаимодействието между Мадрид и Каталуния на практика бе прекратено. Правителството ограничи самоуправлението на Каталуния и се опита да нормализира ситуацията областта.

Сега прякото управление на Мадрид в Каталуния е отменено, но въпреки това напрежението в отношенията между централната и регионалната власт не е отпаднало. Каталунското ръководство заявява, че няма да се отклони от пътя към извоюването на независимост, а централното правителство отхвърля възможността да се обсъжда провеждането на референдум по този въпрос. /БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>