Първи присъди по корупционен скандал в Испания

quien-es-francisco-correa

Испанските съдебни власти издадоха първите присъди по огромен корупционен скандал, в който беше замесена управляващата десноцентристка Народна партия. Единайсет бизнесмени и длъжностни лица бяха осъдени днес на различни срокове затвор за корупция, измами, пране на пари и укриване на данъци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Съдебното производство се концентрира върху корупционните практики на няколко компании, които са подкупвали политици от Народната партия на премиера Мариано Рахой и в замяна са получавали доходоносни договори.В центъра на скандала са незаконните действия на 61-годишния бизнесмен Франсиско Кореа, смятан за организатор на аферата. Той е заподозрян, че е присвоявал публични средства в големи размери чрез измами със субсидии, извършвана заедно с трима негови служители между 1999 и 2005 г.Кореа и дясната му ръка Пабло Креспо бяха осъдени на по 13 години затвор и всеки от тях трябва да плати глоба в размер на близо 4 милиона евро, обяви Върховният съд във Валенсия.

Бившият министър на туризма от Народната партия Милагроса Мартинес беше осъдена на девет години затвор и получи десетгодишна забрана да заема публичен пост.

Корупционната мрежа е действала в Мадрид и Валенсия, два политически бастиона на Народната партия.

ДИР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>