Първата сграда на Гауди

163140_1След повече от 130 години от построяването й, първата сграда на знаменития архитект Антонио Гауди ще бъде открита за обществеността в Барселона. Каса Висенс е построена в качеството на лятна къща за Мануел Висенс – прочут фабрикат, производител на тухли и керемиди.  

Строителните работи са били в ход между 1883 и 1885 години. Гауди по това време е бил на 31 години и е бил в началото на своята кариера.

По време на обучението си в барселонската школа по архитектура Гауди творил във викториански стил. Към края му обаче вече започнал да развива свой собствен стил, който се характеризирал с влиянието на архитектурата нео-мудехар.

Главните особености на този стил включват съпоставяне на геометрични пропорции, използване на керемиди, метални конструкции и абстрактни тухлени украшения.

Каса Висенс в Барселона е една от първите сгради в града в стил ар нуово. През първите десетилетия къщата била 3-стайна, а през 20-те години на 20 в. била преобразувана в място за живот на цяло семейство.

През 1914 г. къщата била купена от MoraBanc – известна частна семейна банка от Андора. След 2 години ремонт сградата от 19 век е открита за посетители в качеството на музей.

Главната мисия на Каса Висент в качеството на къща-музей е да представи на гостите първата сграда на Гауди, демонстрирайки неговата работа и уникалния архитектурен език на развитието на ар нуово в Барселона, обяснява изпълнителният мениджър на проекта.

Каса Висенс влиза в списъка на топ 25 забележителности на Испания.

ПРОФИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>