Пълна издръжка в Германия, ако се върнете в България

Хиляди български студенти в Германия са принудени да работят, за да оцеляват. Те може би не знаят, че една германска фондация е готова да ги издържа напълно. Но само при условие, че като завършат, ще се върнат в България.

“Търсят се кадърни и амбициозни млади българи с управленски потенциал” – така най-общо би могла да звучи обявата за стипендия на германската фондация “Мумерт“.

Тя предлага пълна издръжка, а това означава 1000 евро на месец в продължение на две години и половина до получаване на магистърска степен, разказва “Дойче веле“.

Какво трябва да можете, за да Ви изберат?

Условията за получаване на стипендия не са за подценяване. Кандидатите трябва да са последна година на бакалавърска степен в специалности от областта на туризма, икономическите, инженерните и естествените науки. Те трябва да имат висок успех и да владеят немски и английски език.

Пресяването на кандидатите е дълъг процес. Документи се подават до 1 ноември, а в средата на февруари се огласяват имената на щастливците.

Валентина Димитрова е една от тях. Тя е завършила бакалавърска степен в икономическия университет във Варна по специалността “счетоводство и контрол”.

 

Случайно се натъква на обява за стипендията “Мумерт” и вече е студентка по бизнес администрация в университета в Кьолн.

Валентина е преминала няколко кръга на кандидатстване, които включвали онлайн тестове за преценка на аналитичните й способности, разговор в София с представители на фондацията, писмен изпит по специалността и последната крачка – интервю с германски университетски преподаватели.

Помощ отвън срещу изтичането на мозъци

Учудващо е, че кандидатите за тази стипендия са всъщност съвсем малко. Според Валентина Димитрова това се дължи на факта, че повечето млади българи, които подобно на нея са завършили езикова гимназия, заминават веднага да следват в чужбина.

Oнези, които следват в България пък, се плашат от тежките условия за кандидатстване, поради което не се престрашават да подадат документи за стипендията.

За разлика от повечето си съученици от езиковата гимназия, Валентина решава да следва в България. Тя винаги е искала да живее и работи в родината си.

Това е и най-важното условие за получаване на стипендията “Мумерт” – всички кандидати подписват договор, съгласно който се задължават след завършване на магистърската си степен в Германия да работят в България поне три години.

Идеята на Рохус и Беатрис Мумерт, създатели на фондацията, е да противодействат по този начин на изтичането на мозъци от държавите в Средна и Югоизточна Европа.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>