Пучдемон отказа да бъде лидер на Каталуния и посочи свой наследник

0000372990-article2Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон отказа да бъде преизбиран за председател на Женералитета в Каталуния, предаде AFP, цитирана от агенция “Фокус”.

От Германия Пучдемон обяви, че определя новака в политиката Куим Тора за кандидат за неговия пост. „Нашата партия предлага депутата Куим Тори за председател на Женералитата на Каталуния“, заяви Пучдемон във видеобръщение.

Мадрид няма да допусне Пучдемон отново да стане лидер на Каталуния Управляващите в Испания няма да допуснат новото назначаване на Карлес Пучдемон за лидер на Каталуния и оказват натиск върху лагера на сепаратистите.

Припомняме, че испанското правителство успешно блокира втория опит за избирането на Карлес Пучдемон в негово остъствие за регионален лидер на североизточния регион.

Испания атакува пред Конституционния съд приетия наскоро закон от парламента на Каталуния, който позволяваше регионалният лидер да бъде избран, без да присъства в залата по време на гласуването.

Съдът обяви своето решение в сряда вечерта, което гласи, че „приема възраженията на правителството“ и суспендира закона. Пучдемон бе арестуван в неделя (25 март) на магистрала в Германия.

Бившият каталунски лидер пътуваше от Финландия към Белгия, но бе задържан от германската полиция на основание международна заповед за арест, издадена от Испания.

По-късно той бе освободен от ареста, но остана в страната, след като германските власти не уважиха искането на Испания за екстрадицията му.

РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>