Пучдемон е готов да признае и друг вид отношения с Испания

0000359340-article2Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон смекчи тона към Мадрид и допусна, че кризата около автономната област може да бъде решена, без регионът да е независим. В четвъртък каталунският политик ще бъде изправен пред брюкселски съд, който да реши дали да бъде екстрадиран в родината си. Експерт съзря в изявленията на Пучдемон опит да оправдае действията си в очите на централните власти и на испанските съдии, пише Евгений Пудовкин, “Независимая газета”.

Отказът от амбициите да направи Каталуния суверенна бе заявен от Пучдемон в интервю за белгийския в. “Соар”. “Готов съм да призная и друг вид отношения с Испания, още не всичко е изгубено”, каза той.

Бившият лидер на автономната област обясни, че винаги е бил настроен за компромис, но диалогът се е провалял заради твърдостта на Мадрид, решил да потисне движението за независимост със силови методи. “Искал съм независимост цял живот, но прекарах 30 години в усилия да изградя оптимално сътрудничество с Испания”, отбеляза Пучдемон.

Думите му сочат промяна в нагласите на сепаратистите, констатират редица медии. Защото едва допреди седмица бившият глава на каталунския Женералитат (правителството) настояваше, че отцепването е “червена черта” в дискусиите с Мадрид.

Пучдемон не посочи конкретни условия, на каквито би желал Мадрид да склони. Същевременно спомена с позитивен тон постигнатото от Каталуния споразумение с лидерите на испанските социалисти за разширяване на регионалната автономия. Този договор обаче впоследствие бе анулиран, когато през 2010 г. в Испания дойде на власт Народната партия. “Никога не съм искал да поставям Каталуния пред избор: ликвидиране или независимост – изтъкна Пучдемон. – Причина за всичко станало бе премахването през 2010 г. на автономния статут, договорен от парламентите на Испания и на Каталуния.”

Премиерът на Испания Мариано Рахой предупреди от своя страна, че сепаратистите не бива да прехвърлят отговорността за кризата върху него. “Мнозина ме обвиняват, че не съм се насочил към политическо решение за кризата, но съм в политиката вече дълги години и повярвайте – нямахме алтернатива”, цитира го Ройтерс. Според Рахой не е имало друг начин да бъдат предотвратени действията на Пучдемон, освен да бъде изместен от властта.

Казаното от Пучдемон в крайна сметка вече не се отразява на политическия процес около Каталуния, смята Хосе Хавиер Оливас Осуна от центъра по конфликтология и изследвания на гражданското общество в Лондонското училище по икономика. “Изявленията на Пучдемон трябва да се разглеждат в контекста на обвиненията, повдигнати срещу него от испанските власти – коментарите му пред “Соар” са и опит да се оправдае”, каза експертът за “Независимая газета”.

Пучдемон изгуби статута на главен преговарящ с Мадрид заради нестабилното положение на неговата партия, твърди Оливас Осуна. “Европейската демократична партия на Каталуния” (ЕДПК) изглежда ще изгуби подкрепата на голяма част от своите привърженици и ще заеме едва трето или четвърто място в изборите за регионален парламент на 21 декември. “С други думи Пучдемон вече няма да е лидер на сепаратисткия лагер”, обясни аналитикът.

Освен това, разсъждава Оливас Осуна, съратниците на Пучдемон май осъзнават и сами, че независимостта е недостижим идеал, смятайки в бъдеще да вкарат диалога с Мадрид в прагматично русло. “От тази гледна точка думите на Пучдемон говорят за промяна на нагласите в цялата му партия”, подчерта експертът. Още повече че ЕДПК традиционно е заемала не тъй радикални позиции по проблема с независимостта и е изострила призивите за отцепване едва напоследък.

Да припомним, че каталунският Женералитат, ръководен от Пучдемон, използва неофициалния референдум на 1 октомври като повод да обяви едностранно независимост от Испания. В отговор мадридските власти задействаха чл. 155 от конституцията на страната, който им дава право да управляват автономията централно. След това испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса внесе в Националния и във Върховния съд искови молби срещу политиците, замесени в провъзгласяването на каталунска независимост. Те са обвинени в бунт, подстрекателство към бунт, въстание срещу държавната власт и злоупотреби с бюджетни средства.

След подобни обвинения Пучдемон и четирима бивши министри от Женералитата отпътуваха за Белгия, където се намират и в момента. В края на седмицата в Брюксел предстоят изслушвания с оглед възможността да бъдат екстрадирани в Испания по искане на централното правителство.

Изразил готовност да върне на каталунците самоуправлението възможно най-скоро, Рахой насрочи за 21 декември предсрочни избори за регионален парламент. Пучдемон също бе поканен да участва. В интервюто за “Соар” обаче той отклони въпроса дали ще се яви на изборите, макар по-рано да намекваше, че приема предизвикателството на Мадрид.

Освен това Пучдемон не успя да формира коалиция от сепаратистки партии, с която да тръгне към изборите. Радикалната местна левица – партията “Кандидатура за народно единство” (КНЕ), например вече заяви, че ще се представи самостоятелно. Същите намерения има и Лявата републиканска партия на Каталуния. ЕДПК ще участва в декемврийските избори под името “Заедно за Каталуния”.

По данни от анкети на в. “Паис” 66 на сто от каталунците не вярват автономният регион скоро да стане независим. А 76 процента от запитаните признали, че подкрепят решението на Рахой да осъществи избори.

До самия ден на вота не се очакват никакви конкретни дискусии за бъдещето на Каталуния между сепаратистите и правителството, убеден е Оливас Осуна. “Приканващите за уния между Каталуния и Мадрид – управляващата Народна партия и социалистите, няма да си развалят реномето, прехвърляйки мостове към хора, признати вече от тях за бунтовници – обясни аналитикът. – Същото важи за сепаратисти от рода на КНЕ: те са категорично за отцепване от Испания и няма да търсят контакти с Мадрид, инак ще ги критикуват собствените им привърженици.”

/БТА/

По публикацията работи: Елка Василева

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>