Пучдемон: Ако се върна, ще е добре за Испания

69_gfgegbБих искал да се върна по-скоро в Каталуния, това ще е добре за Испания, заяви уволненият от Мадрид бивш регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон.
statТой настоява испанските власти да му позволят да се завърне в Барселона навреме, преди учредителното събрание на новоизбрания регионален парламент на 23 януари идната година, съобщава БНР.
Бих искал да се върна в Каталуня възможно най-скоро, ако може веднага, това ще е добре за Испания, заяви Пучдемон в интервю за агенция Ройтерс от Белгия, където отиде още през октомври в самоналожено изгнание.

Тогава беше издадена заповед за неговия арест, за да бъде съден за организирането на референдума за независимост и незаконното обявяване на независимост на Каталуния.

На извънредните избори тази седмица сепаратистките формации, включително тази на Пучдемон, си осигуриха мнозинство в парламента в Барселона. И той даде заявка отново да бъде регионален премиер:

Ако не ми бъде позволено да положа клетва като такъв, това ще е голяма аномалия за испанската демократична система, твърди Пучдемон.

Той изрази готовност за диалог с испанското правителство, дори ако премиерът Мариано Рахой не е готов да обсъжда отделяне на Каталуния от Испания.

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>