Пускат горещ телефон за закъсали българи в чужбина

telefonoМВнР въвежда открита телефонна линия за съдействие на изпаднали в беда български граждани при кризи в чужбина, съобщи сайта на МНвР.
От 1 септември Министерството на външните работи въвежда открита телефонна линия за съдействие на български граждани, изпаднали в тежка ситуация в чужбина при кризи и бедствия.
Сигнали и молби за помощ ще се приемат денонощно и безплатно на телефонните линии на Ситуационния център: 02 948 30 08 , 02 971 28 44, 02 870 41 57, както и на електронната поща – crisis@mfa.bg и на сайта на МВнР.
С въвеждането на 24 часовата открита телефонна линия за съдействие на бедстващи граждани в Ситуационния център на МВнР се цели непрекъснатост на процеса на оказване съдействие, бързина, ефективност и спешно реагиране при възникване на мащабни кризи с български граждани в чужбина.
МВнР напомня, че телефонните линии и електронната поща на Ситуационния център са обявени и на интернет-страницата на МВнР. ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България.
Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици. Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация Съдействие на български граждани по време на кризисни ситуации: Във връзка с оказване на съдействие на българските граждани при криза или кризисна ситуация от МВнР настоятелно препоръчват:
1. Регистрация на сайта на МВнР или българско дипломатическо представителство (телефон, ел. поща, лично).
2. При промяна на предоставените данни гражданите се умоляват да информират своевременно.
3. Да предоставят в МВнР или съответното задгранично представителство лице за контакт (роднина) в България, с когото да се комуникира при извънредни ситуации;
4. Да се информират за развитието на обстановката/кризата.
5. Да следват указанията на местните власти, МВнР и съответното дипломатическо представителство и при необходимост да предприемат следните действия: осигуряването на кризисни запаси от храна, вода, медикаменти и др.; подготовка на багаж от първа необходимост и изправността на превозното средство. проучване на транспортните връзки (въздушни, наземни и водни) до задграничното ни представителство или до предварително определения събирателен пункт.
За повече информация може да посетите електронната страница на МВнР: http://www.mfa.government.bg
/newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>