Проучване: Испанците губят доверие в политическите си лидери

Испанците губят доверие в политическите си лидери, докато управляващото дясноцетристко правителство налага съкращения на разходите, опитвайки се да постигне трудните цели за дефицита, показа проучване, цитирано от “Ройтерс”.

Народната партия на премиера Мариано Рахой дойде на власт в края на 2011 г. и въведе над 60 милиарда евро икономии до края на 2014 г. Четвъртата по големина икономика в Европа преминава през втора рецесия за три години, а безработицата е 25%.

Според почти 90% от испанците политическата ситуация в страната е негативна, а 85% имат слабо доверие в Рахой, показа проучването на Metroscopia.

Общо 71% от анкетираните са казали, че не го одобряват, което е с 20% повече от неодобрението през март. Подкрепата за правителството падна от тогава, въпреки че имаше слабо увеличение през ноември.

Според 68% от запитаните правителството не знае какво прави и импровизира. Миналия месец на това мнение са били 70% от испанците.

Освен това 57% от анкетираните са на мнение, че каталунският лидер Артур Мад трябва да подаде оставка, след като партията му не успя да си осигури абсолютно мнозинство на регионалните избори.

Осемдесет и един процента от поддръжниците на социалистите са казали, че нямат доверие в лидера им Алфредо Перес Рубалкаба. Проучването показа, че Народната партия все пак би спечела евентуални избори с 31.3% от гласовете, много под пика от 46.4% през март.

Подкрепата за по-малките партии се увеличава – Обединената левица би получила 13.3% в сравнение със 7.7% през януари, а центристката партия “Съюз, прогрес и демокрация” би получила 10.2% спрямо 4.6% през януари.

В интервю в неделя Рахой каза, че постигането на договорената с Европейския съюз цел за дефицит от 6.3% през 2012 г. е “много сложно”.

“Много сложно е да се намали дефицитът с 2.6% в контекста на рецесията, с много проблеми с приходите и толкова високи разходи за финансиране”, посочи той пред вестник “Ла расон”, предаде “Франс прес”.

“Испания беше помолена да направи много голямо усилие, да постигне от 8.9% до 6.3% само за една година. Нашата цел е да правим нещата по добър начин и ще видим какво ще се случи в края на годината”, допълни премиерът.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>