Противници на абортите призоваха правителството на Испания да не отстъпва от позициите си

zx450y250_1952971Хиляди противници на абортите се включиха в шествие в Мадрид с обвинения към консервативното правителство, че “ги е предало”, тъй като още не е внесло спорния си проектозакон за абортите в парламента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Да на живота, не на аборта”, “Ако ги убиват, не гласувай за тях”, скандираха демонстрантите, които държаха червени табели с надпис “Право на живот”. Те преминаха през центъра на столицата, включително пред министерството на правосъдието, което изготви проектозакона, одобрен от правителството на Мариано Рахой на 20 декември.

Девет месеца по-късно текстът, който разрешава аборт само при доказана опасност за живота или физическото или психическо здраве на жената или пък след изнасилване, но изключва случаите на деформации на зародиша като валиден мотив, все още не е внесен в парламента, където консерваторите имат абсолютно мнозинство.

След дебатите, предизвикани в Испания и в чужбина и дори в редиците на управляващата Народна партия, след като бе представен проектозаконът, правителството на Мариано Рахой обмисля просто да оттегли спорния нормативен акт, писа преди седмица десноцентристкият вестник “Мундо”. Впоследствие медиите започнаха да тиражират слухове за оттеглянето на проектозакона и оставката на автора му, министъра на правосъдието Алберто Галярдон.

“Това е сложен закон, социално деликатен. Правителството иска да работи за постигане на възможно най-широк консенсус”, призна в петък заместник министър-председателката Сорая Саенс де Сантамария на въпрос за възможното оттеглянето на тази реформа, която присъстваше в предизборната платформа на Народната партия при победата й в изборите през 2011 г.

След европейските избори през май, сега наближаването на общинските и регионални избори през 2015 г. може би плаши правителството и парализира проекта, според 17-годишната Мария Аревало, която участва в демонстрацията с две приятелки.

“Общинските избори са скоро и правителството се бои да не изгуби популярност”, казва тя.
“Гласувах за тях, а те ме предадоха. Защо удрят спирачки сега? За да печелят гласове ли?”, пита 41-годишната демонстрантка Исиар Херека.

Ако бъде приет, новият проектозакон ще замени гласувания през 2010 г. от социалистите закон, който разрешава на всички жени да абортират в първите 14 седмици от бременността.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>