Протест на таксиджиите в Мадрид срещу Uber предизвика намеса на полицията

Снимка: Ройтерс

 0000276104-article3Испанската полиция взе мерки срещу таксиметровите шофьори в Мадрид, стачкуващи от осем дни срещу нелоялната конкуренция на онлайн компаниите за транспортни услуги с лични превозни средства, да вдигне блокадата на една от пътните артерии на испанската столица, предаде Ройтерс.

Десетки полицаи са били изпратени на булевард Кастеяна, пресичащ испанската столица в посока север-юг, за да накарат шофьорите да отместят колите, които блокират трафика. Въпреки напрежението между стачкуващите и полицаите няма сигнали за насилие. След като първите превозни средства на стачкуващите бяха вдигнати с кранове, таксиметровите шофьори начело на колоната започнаха да се движат бавно, надувайки клаксоните в знак на протест.

Стачкуващите искат регулация, която да ограничи конкуренцията на онлайн компаниите за транспортни услуги с лични превозни средства, организирани чрез мобилни приложения като Uber и Cabify.

Таксиметровите шофьори обявиха намеренията си да парализират трафика в Мадрид с подкрепата на техни колеги, които се очаква да пристигнат от всички краища на Испания. „Законното право на стачка не включва правото да парализираш града”, заяви префектът на Мадрид Хосе Мануел Родригес Урибес в Twitter.

Таксиметрови шофьори в Барселона прекратиха стачката си в четвъртък, след като постигнаха промяна на регулацията в Каталуния, която ще позволи да се изисква от резервиращите превоз чрез мобилни приложения да направят резервация поне един час предварително.

Водачите на таксита в Мадрид поискаха подобни мерки, но властите в испанската столица отхвърлиха каквито и да е споразумения, които биха премахнали конкуренцията за такситата, които са регулирани като обществена услуга, отбелязва агенцията.

По статията работи: Бойчо Попов
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>