Протести и сблъсъци с полицията в Испания

images

Испанската полиция разпръсна с палки около хиляда протестиращи близо до парламента в Мадрид, предаде Франс прес. Най-малко 29 души са пострадали, сред ранените има 14 полицаи.
Задържани са 15 души. В протеста участваха предимно младежи под лозунга “Окупирай Конгреса”. Няколко десетки протестиращи замеряха полицаите с бутилки, фишеци и бенгалски огън, добавя АФП, цитирана от БТА.
Протестиращите призоваха за оставка на правителството. Сградата на народното събрание беше оградена от плътен полицейски кордон. Преди протеста полицаи арестуваха четирима анархисти, които планирали да подпалят банков клон.Част от демонстрантите носеха плакати с надписи “6,2 милиона причини” за оставката на кабинета – това е последното число на безработните испанци.

Протестиращите настояваха за разпускане на парламента, който според тях, не може да намери изход от продължаващата икономическа криза в страната. През първото тримесечие на 2013 безработицата в Испания скочи до рекордните 27,16% от икономически активното население, с което общият брой на хората без препитание надхвърли шест милиона, сочат официални данни. В рамките на Европейския съюз по-голяма безработица от Испания има само Гърция.

Правителството планира да увеличи възрастта за пенсиониране от сегашните 67 години. Препоръката за увеличаване на пенсионната възраст се съдържа в доклад, изготвен от група експерти, натоварени от министерството на труда със задачата да проучат устойчивостта на системата.

Консервативното правителство на Мариано Рахой дойде на власт с обещанието да намали безработицата. Кабинетът в Мадрид налага сурови озвравителни мерки, с които се надява да намали обществения дефицит и да спести до 2014 г. 150 млрд. евро. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>