Испания – Промени в закона за пазара на труда

índiceПромените в законодателството са насочени към създаване на стимули за фирмите да наемат служители.

Освен, че работодателите ще получават данъчни облекчения, ако наемат млади хора, те получават и облекчения при дължимите на работниците обезщетения.

Досега фирмите трябваше да изплащат по 45 дневни възнаграждения за всяка отработена година, но промените ги намаляват до 33 дни в повечето случаи.

Новите правила обаче са в сила само за новите договори и не се прилагат със задна дата.

Промените влизат в сила веднага, защото промените се въвеждат с нормативен акт, който е публикуван в Държавен вестник.

Но обезщетението на “старите” договори ще се изчислява на две части – по стария начин за изработените години до 11 февруари и по новия – след това.

Компаниите, изпаднали в затруднение също така ще могат да се оттеглят от колективните трудови договори, подписани със синдикатите.

Това ще има даде по-голяма свобода да приспособяват работните графици и заплатите според нуждите на компанията.

Същевременно обаче ще бъде намален срокът, в който фирмите могат да държат служители на временен договор с по-ниски осигуровки от три на две години.

Почти една трета от работещите в Испания са на временни договори, което прави равнищата на безработица особено нестабилни.

Малки компании с до 50 служители ще получават данъчно облекчение от 3 хил. евро за всеки нает младеж до 30 години, който търси работа за пръв път.

Безработицата в Испания достигна 23%, но при хората до 25 години доближава зашеметяващите 48%. /Капитал.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>