Прокуратурата в Испания погна Bankia

Прокуратурата в Испания започна разследване на национализираната банка Bankia, съобщи Ройтерс.

Съдебните действия вероятно ще затруднят спасяването на финансовата институция, което и без това не намира широка обществена подкрепа, посочва агенцията.

Говорител на испанската прокуратура съобщи, че антикорупционното й звено проверява банката, която поиска спасителна помощ от държавата в размер на 19 млрд. евро, за извършени престъпления под натиска на общественото недоволство.

В сряда активисти от испанското движение “Възмущение” набраха 15 хил. евро от дарения, които да се ползват за целите на разследването.

Групата настоява да започнат граждански и наказателни производства срещу бившия директор на Bankia Родриго Рато, който напусна през май малко преди финансовата институция да поиска помощ от държавата.

Обществеността е недоволна и от излизането на Bankia на борсата. Хиляди дребни акционери, които инвестираха в акции на финансовата институция, подмамени от агресивната рекламна кампания, претърпяха сериозни загуби, което допълнително налива масло в огъня на обществения гняв срещу банковия сектор в Испания.

Малките акционери също така планират да предприемат съдебни действия срещу бившето ръководство на банката. За криминално преследване призовават и някои по-малки политически партии в страната.

Бившият шеф на Bankia Родриго Рато обаче преди години беше финансов министър от сегашната управляваща партия в Испания – Народната партия. Двете основни политически формации в страната досега се въздържат от намеса в казуса. /investor.bg
По статията работи: Миглена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>