Продажбите на имоти в Испания отчитат силен ръст в края на 2016 г.

Снимка: FreeImages.com

 0000232363-article3

Продажбите на имоти в Испания са се увеличили със 17% през ноември 2016 г. спрямо ноември 2015 г., показват данни на испанския национален статистически институт, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

За сравнение, през ноември 2016 г. увеличението на продажбите е било 7%, припомня испанският статистически институт.

Статистиката опровергава опасенията за евентуално забавяне на сделките заради Brexit, тъй като британците са водещата група чуждестранни купувачи на испанския пазар на имоти. Активността им на някои пазари намаля заради срива на обменния курс на лирата след референдума за членството в Европейския съюз (ЕС), припомня изданието.

Испанските потенциални купувачи също бяха под натиск заради липсата на правителство и политическата криза в страната.

В имотния регистър са вписани 30 514 сделки с имоти през ноември 2017 г. Препродажбите на имоти се увеличават с 21%, а на новите жилища – с 4%, т.е. темповете на активност на вторичния пазар на жилища в страната се ускоряват много по-бързо в сравнение с пазара на нови жилища.

Най-силен ръст на продажбите на имоти през ноември е отчетен на Балеарските острови, в Алмериа и Барселона, а най-слаб – в Малага, Лас Палмас и Мурсия.

Експерти възприемат данните като позитивен сигнал за пазара на страната през тази година, особено след като запитванията за имоти в Испания през портала themovechannel.com са се удвоили през декември.

Допълнителен тласък на пазара дават и т.нар. „златни визи“ – разрешителни за постоянно пребиваване, които се издават на купувачи от държави извън ЕС на луксозни имоти.

По статията работи: Миглена Иванова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>