Програмата “златна виза” в Испания е генерирала над 2 млрд. евро досега

0000243028-article3Програмата на Испания за генериране на инвестиции в имоти „златна виза“ е привлякла над 2 млрд. евро от въвеждането й, показват нови данни, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

Схемата, която предлага разрешително за постоянно пребиваване на инвеститори извън Европейския съюз (ЕС), се прилага, за да стимулира жилищния пазар, както и икономиката като цяло, за да се възстанови пазара на недвижими имоти.

Първоначално схемата не стартира добре вероятно заради по-високия ѝ праг – 500 хил. евро.

От миналата година обаче програмата набира скорост и импулсът продължава и през 2017 г., вижда се от статистиката.

От 2013 г. 2 236 чужденци са купили имот срещу разрешително за постоянно пребиваване, което е генерирало 2,16 млрд. евро приходи в хазната. Почти три четвърти от този обем инвестиции са вложения в имоти, а около 55% от трансакциите са осъществени от китайци и руснаци.

Общо 714 китайски граждани са получили визи, като са инвестирали 716 млн. евро в бизнес, финансови активи и имоти. Руснаците са почти 700 души с вложения за 567 млн. евро.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>