Провалът на крайнолевите в Испания дава нови варианти за съставяне на правителство

zx450y250_2784826source-reutersИспанските избори доведоха до патова ситуация за втори път в рамките на шест месеца и засилиха несигурността в Европа дни след Брекзит.

Народната партия на действащия премиер Мариано Рахой отново получи най-много гласове, но недостатъчно, за да формира кабинет. Тя бе единствената, спечелила повече депутатски места, отколкото през декември – 137 в сравнение с тогавашните 123 в 350-местния парламент.

Възможно е Брекзит, който удари по финансовите пазари и в Испания, да е активирал привържениците на консервативната Народна партия, която измъкна страната от финансова и икономическа криза.

Основната изненада бе ниският резултат на “Унидос Подемос” – коалиция между няколко леви партии и “Подемос”, за която се смяташе, че ще измести традиционната левица от второто място. Тя обаче получи 71 места – колкото и през декември.

Сега започва нова серия преговори за създаване на коалиция – нещо, което четирите големи партии не успяха да постигнат предишния път и ще бъде трудно да направят и сега.

Времето тече

Новите парламент и сенат започват да действат от 19 юли и след това крал Фелипе Шести ще трябва да номинира кандидат за премиер, който да поиска вот на доверие. Монархът обикновено изчаква, докато партиите се споразумеят за бъдещия министър-председател.

Той ще има нужда да постигне абсолютно мнозинство от 176 души в 350-местната долна камара. Ако не успее, се провежда втори вот 48 часа по-късно, на който се търси обикновено мнозинство от присъстващите – то може да се постигне, ако голяма част от депутатите липсват и това смъкне границата.

Ако нито един от кандидатите не успее да стане премиер в рамките на два месеца от първото гласуване в парламента, се насрочват нови избори.

Провалът на крайнолевите в Испания дава нови варианти за съставяне на правителствоНовата лявоцентристка формация “Сиудаданос”, която загуби част от подкрепата си, каза, че е готова незабавно да обсъди създаване на кабинет с Рахой.

Дясноцентристки пакт между Народната партия и “Сиудаданос”

Новата лявоцентристка формация “Сиудаданос”, която загуби част от подкрепата си, каза, че е готова незабавно да обсъди създаване на кабинет с Рахой. На двете сили няма да им стигнат 7 депутати за мнозинство, но биха могли да привлекат подкрепа от регионалните партии от Баската автономна област и Канарските острови.

Широка коалиция между Рахой и социалистите

Предпочитаният от премиера Рахой формат е широка коалиция между традиционните партии, които заедно имат 222 места – достатъчен брой, за да бъде кабинетът стабилен, особено при положение че през следващите години трябва да се проведат още реформи.

Лидерът на Социалистическата партия Педро Санчес на няколко пъти категорично отхвърля идеята, но в неделя каза, че депутатите му ще действат “в общия интерес”.

Рахой също коментира, че от страна на левицата има готовност за преговори и се надява те да приключат до 19 юли, когато парламентът започва работа.

Кабинет на малцинството на Народната партия

Ако Рахой реши да рискува с подобна формация, той ще трябва да разчита на социалистите и “Сиудаданос” да не решат да поставят вот на недоверие спрямо кабинета.

Коалиция между “Унидос Подемос” и социалистите

Левите сили имат общо 156 депутати – с 20 по-малко от нужното. Между програмите им има и сериозни разлики, а подкрепата за социалистите продължава да пада. Те не успяха да се споразумеят за общо управление и след предишните избори, макар да преговаряха усилено.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>