Проблемите на испанския премиер Педро Санчес се увеличават

Педро Санчес. Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000268190-article3Един милион каталунци, привърженици на независимостта, по улиците, втора оставка на министър: без мнозинство, Педро Санчес току-що получи нови доказателства колко е трудно да управлява, по-малко от 100 дни следкато застана начело на Испания, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Той е в Монклоа от 99 дни, след свалянето на консерватора Мариано Рахой благодарение на вот на недоверие.

Социалистът ръководи правителство, което е в най-силно изразено малцинство от възстановяването на демокрацията преди 40 години.

С 84 депутати социалисти от общо 350 Санчес, който въпреки това твърди, че ще ще изкара мандата си до парламентарните избори през 2020 г., зависи от крайната левица “Подемос” (“Ние можем”), от баските националисти и стремящите се към независимост каталунци.

Две оставки на министри

Само 6 дни след назначаването си министърът на културата Масим Уерта, уличен в минали данъчни нарушения, се наложи да подаде оставка в средата на юни.

Във вторник вечерта министърът на здравеопазването Кармен Монтон подаде оставка, след като медиите я обвиниха, че е получила магистърска степен при съмнителни условия и е плагиатствала от други автори, дори от Уикипедия, в дипломната си работа.

Поредица от неуспехи

Умножиха се и случаите, в които правителството на Санчес даде на заден по няколко чувствителни теми.

“Това не е правителство на Испания, това е правителство, което поправя грешки. Това е постоянно движение опипом”, каза вчера критично Андреа Леви от ръководството на консервативната Народна партия.

Последната стъпка назад: министърът на отбраната Маргарита Роблес в понеделник отново заговори за възможността да бъдат продадени 400 бомби на Саудитска Арабия, договор, който миналата седмица нейното министерство искаше да анулира.

Правителството даде заден ход и по въпроса за създаването на профсъюз на секс тружениците, за чието съществуване се разбра от пресата, няколко седмици след зелената светлина, дадена от службите на министерството на труда. “Забиха ми неспасяем гол”, каза министърът на труда Магдалена Валерио, обявявайки, че ще оспори решението.

Правителството трябваше също така да коригира удара по съдия Пабло Лярена, натоварен със съдебните производства срещу каталунските сепаратисти. Срещу магистрата имаше съдебна атака в Белгия от бившия каталунски президент Карлес Пучдемон. Лярена заяви, че държавата трябва да поеме защитата му. Отначало неохотно, правителството накрая обяви в началото на август, че е “задействало всички необходими механизми”, за да го защити.

Бюджетното препятствие

Приемането на бюджета за 2019 г. с одобрението на всички партии, от които зависи, за Педро Санчес ще мине през деликатно упражнение по балансиране. “Това е много сложно политическо уравнение”, признава Антонио Баросо, анализатор във фирмата “Тенео интелиджънс”, интервюиран от АФП.

Социалистът ще трябва наистина да се съгласи с партиите по икономическите им програми, които на места са коренно противоположни /например при “Подемос” и баските националисти/, и да получи необходимата подкрепа от стремящите се към независимост каталунци.

Всичко това, без да се поставят под въпрос целите за държавен дефицит от 2,7 процента през 2018 г. и 1,8 на сто през 2019, след като през 2017 г. беше 3,1 процента.

Този несигурен баланс го принуди например да се откаже от обещанието за облагане на печалбите на банките, заменено с данък върху финансовите трансакции, който е в процес на проучване и договаряне.

Този данък “трябваше да бъде одобрен в парламента, а това щеше да е сложно”, подчертава Антонио Баросо.

Но според анализатора, не е невъзможно Педро Санчес да успее въпреки всичко да прокара бюджета с гласуване. За да “демонстрира какъв вид политика ще приложи, ако остане на власт”, няколко месеца преди местните и регионалните избори и изборите за Европейски парламент. Възможността за предсрочни парламентарни избори също не трябва да се изключва.

Каталунското предизвикателство

В началото на септември Педро Санчес предложи нов статут на Каталуния – предложение, преценено като недостатъчно от регионалния сепаратистки президент Ким Тора, който настоява за референдум за независимост.

А лагерът на радетелите за независимост показа по повод “националния празник” на Каталуния във вторник, че запазва решителността си – успя да мобилизира един милион демонстранти по улиците на Барселона.
Първата акция за тази есен ще е по повод първата годишнина от незаконния референдум на 1 октомври и неуспешния опит за отцепване на 27 октомври, заради който деветима лидери, застъпници за независимостта, са в затвора. /БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова 
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>