Принц Фелипе ще се възкачи на испанския трон след 18 юни, парламентът урежда процедурата

scale.phpИспанският престолонаследник Фелипе ще се възкачи на трона след 18 юни, съобщи вчера председателят на парламента Хесус Посада, цитиран от агенция “Ройтерс”. Крал Хуан Карлос обяви в понеделник, че абдикира по лични причини в полза на сина си след 39 години управление.

В Испания няма точно установени правила, които да уреждат абдикацията и предаването на властта. Според конституцията това трябва да бъде направено по законодателен път от парламента, където управляващата консервативна Народна партия има абсолютно мнозинство. Социалистическата опозиция заяви, че ще подкрепи внесения вчера от кабинета законопроект. Според местния всекидневник “Ел Паис” поне 86% от депутатите ще гласуват в полза на текста, който трябва да бъде приет не просто с мнозинството от присъстващите в залата, а с мнозинство от целия състав на долната камара.

“Вярвам, че всичко ще бъде уредено до 18 юни, така че тържествената прокламация да стане пред двете камари на парламента”, каза Посада. Гласуването в долната камара ще се проведе на 11 юни, след което текстът ще мине през сената вероятно на 17 юни. Конкретна дата за коронацията на Фелипе още не е обявена, като решението за нея се взима от кралското семейство.

Междувременно премиерът Мариано Рахой отхвърли призивите за организиране на референдум за монархията, която според него се ползва с “подкрепата на голямото мнозинство в Испания”. След обявяването на абдикацията на Хуан Карлос в понеделник леви партии организираха демонстрации срещу кралското управление в десетки градове в страната, в които се включиха десетки хиляди хора. Според анализатори обаче те няма да доведат до политическа промяна и поемането на властта от принц Фелипе ще бъде само формалност, отбелязва Би Би Си. /Източник: Дневник.бг/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>