Приключи най-големият форум за българи с опит в чужбина “Кариера в България”

KBG-170+ работодатели в родината се срещат с над 1000 българи с опит в чужбина

За осми пореден път се състоя най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина – Кариера в България. Защо не? организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“.

Събитието се осъществява за четвърти път под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Златен спонсор на събитието е Каменица, а основни спонсори са AIG, HP и Telus International.

Рекорден е броят на изложителите-компании на форума. 75 топ работодателя от София и страната участват в изложението и предлагат възможности за професионална реализация на кандидати с опит или образование от чужбина. Профилът на изложителите е разнообразен – от стартиращи компании до големи интернационални офиси в сферата на финансите, застраховането, фармация, услуги, банки, храни и напитки, ИТ и бизнес, медии, НПО и публичен сектор.

Kандидатите и тази година са над 1000 с опит в 54 държави. Най-голям е броят на кандидатите, идващи от Англия – 20%, следвани от САЩ и Германия с по 10%. Увеличава се броят на кандидатите с опит от екзотични дестинации като Катар, Корея, Нова Зеландия, Израел, Индия, Финландия, Куба и Аруба. Най-желаните сектори за развитие са ИТ (20%), консултантски услуги (14%), маркетинг и ПР (13%). Забелязва се нарастващ интерес в секторите Изкуство и култура, Енергетика, финанси и одит и неправителствен сектор.

Над 60% от кандидатите вече са се върнали в България, 21% са в чужбина и се колебаят дали да се върнат, а 18% са убедени, че ще се върнат. Около 30% от кандидите имат нужда от кариерна консултация за вземане на решение за развитие на своята кариера. Над 68% от кандидатите на форума участват заради възможности и информация за по-добра кариера, 40% от тях активно търсят работа. Над 50% от регистрираните се интересуват и от допълнителните лекции и семинари на форума и запознанство с нови и интересни хора.

Благодарение на Streamer.BG българите от чужбина, които не могат да присъстват лично, ще могат да гледат форума на живо, да коментират и задават въпроси, за да сверят часовниците си с българската бизнес среда.

20+ лектора ще участват в семинарната програма и ще споделят своя опит в професионалната реализация в България. Водещи теми в семинарната програма са „Български бизнес на световно ниво“, „Какво да правиш в България, ако не си ИТ специалист“, „Предприемач в България. Защо не?“ и други. Сред лекторите са имена като Васил Терзиев от Телерик, Саша Безуханова от MoveBG, Хана Читбайова от Уникредит Булбанк, Томас Кренбауер от Девин, д-р Славейко Джамбазов, Искрен Кръстев от GEM и други.

Присъстващите на форума ще могат да участват и в много други активности по време на събитието като кариерни консултации, игри с награди от изложителите, сесии за въпроси и отговори с фирми-работодатели.

Кафе паузите са осигурени от Нескафе, Девин, Coca-Cola и Roo’bar. След успешното приключване на програмата, участниците във форума ще могат да се позабавляват и да срещнат нови приятели на афтър парти от 20:30 в Culture Beat (НДК).

Всяка година организаторите си задават въпроса доколко е успешен форумът в намирането на работа на кандидатите. През изминалата година 70% от участниците на форум Кариера в България. Защо не? 2014 са намерили работодател, който харесват, а 82% работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България.

Целогодишно организаторите поддържат портала на завърналите се (azizbrah.karieravbulgaria.com), инициативата продължава съвместно с фото-проекта Избягалия куфар на Кариера в България, който провокира участниците да заявят своя избор да се върнат и да останат със снимка с куфара, който е отказал да замине.

KBG-2За контакти и повече информация: Мила Натудова, 0895 74 14 33, media@karieravbulgaria.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>