Признават актовете за гражданско състояние от България в 22 държави

estancias-unión-europeaБългарските актове по гражданско състояние (удостоверения за раждане, за брак и за смърт) ще бъдат признавани и ще имат пряко действие на територията на 22 страни.
Това ще стане по силата на Конвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние, която правителството на България предложи на Народното събрание да ратифицира.
Присъединяването на България към Конвенцията ще даде възможност издаваните от общинските администрации у нас извлечения на актове по гражданско състояние да бъдат признавани и да имат пряко действие в останалите страни, членки на Конвенцията, подписана във Виена на 8 септември 1976 г.
Това са 22 държави: Германия, Австрия, Белгия, Испания, Франция, Гърция, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Швейцария, Турция, Словения, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Полша, Черна гора, Молдова, Литва и Естония.
По точи начин ще се облекчи значително административното обслужване на гражданите. Ще отпадне необходимостта от допълнителни заверки и ще се спестят много време и средства на гражданите.
Ще се защитят и техните интереси при пребиваването им на територията на чужда държава. “Всекидневно множество граждани се обръщат за съдействие по регистрация на граждански събития както към задграничните представителства на Република България в чужбина, така и към местните длъжностни лица по гражданско състояние в общинските администрации.
Съществуването на възможност за регистрация на граждански събития на базата на един унифициран документ, издаван на основание на Конвенцията, ще улесни както българските граждани, като изключи съществуващата необходимост от допълнителни заверки на даден документ за гражданско състояние, така ще улесни и документооборота между компетентните органи, които ще обработват унифицирани образци на документи”, се казва в мотивите на правителството към законопроекта за ратификация.
Присъединяването към Конвенцията се разглежда като част от политиката на българската държава по отношение към многобройните български емигранти.
Ефектът ще бъде почувстван както от българите, за които гражданските събития „раждане”, „брак” и „смърт” са настъпили зад граница, така и от сънародниците ни в родината, които могат да ползват тези документи в чужбина. /newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>