Приближени на Путин подпомагали престъпна група в Испания

descargaПовече от 10 години хора от най-близкото обкръжение на Владимир Путин са подпомагали една от най-големите престъпни групировки, действащи в Испания. Това съобщава „Блумбърг”, като се позовава на доклад от 488 страници, изготвен от следователи от Мадрид.

Сред приближените на руския президент, подпомагали престъпната група, са вицепремиер, двама бивши министри и председател на Съвета на директорите на „Газпром”, уточнява агенцията.

Според следователите Хуан Карау и Хосе Гринда участници в петербургската Тамбовска криминална група са пристигнали в Испания през 1996 година, за да осигурят пране на пари, получени по престъпен път. По това време Владимир Путин е бил заместник-кмет на Санкт Петербург.

Испанските следователи са предали на съда в Мадрид и хиляди записи на разговори, документи за банкови преводи и сделки с недвижими имоти, извършени от престъпната групировка.

Според внесеното в съда искане, обвинени по това дело ще бъдат 27 души. Има и искане за конфискация на къща на Майорка, принадлежаща на руския депутат Владислав Резник. Според „Блумбърг” именно Резник може да стане единственото руско длъжностно лице, което ще получи обвинения по това дело.

Според следователите, чрез този депутат престъпниците в Испания са лобирали за назначаване на техни подставени лица на важни постове в Русия срещу подкупи, давани най-често под формата на испанска недвижимост. Името на Владимир Путин се споменава в материалите от доклада три пъти.

По този повод прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, цитиран от „Ведомости”, че това е „абсолютна безсмислица. И че написаното от испанските следователи „излиза извън границите на разумното”. От своя страна, депутатът Резник заяви, че не е нарушавал законите, а документираните му връзки с шефа на Тамбовската криминална група са „изключително социални”. / Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>