Премиерът на Каталуня няма да обяви независимост по време на мандата си

zx450y250_2736700Премиерът на Каталуня заяви, че няма да обяви независимост по време на мандата си. Карлес Пучдемон каза, че “ще се придържа към диалога” с испанското правителство и “няма да скочи в бездната”, обявявайки отделянето на автономния регион от Испания, писа Politico, цитирайки негово интервю с в. Expansion.

“Искаме правителство, което обсъжда и преговаря – нещо, което сегашното не направи”, отбеляза той. Пучдемон все пак настоя за финансова независимост на Каталуня с мотива, че икономиката на региона е “жизнеспособна и динамична” и не би трябвало да бъде под ръководството на министерството в Мадрид.

Пучдемон пое поста в началото на януари и тогава твърдеше, че съставът на каталунския парламент не би одобрил отделянето. Въпреки това премиерът настояваше, че е време процесът да отделяне да започне и че независимост трябва да бъде обявена в рамките на година и половина.

За да бъде създадена държава Каталуня, мнозинството граждани на автономния регион трябва да одобрят с референдум нова конституция. Засега конфликтът с правителството в Мадрид е утихнал заради изборите през декември миналата година, които оставиха Испания вполитически блокаж. Държавата още няма правителство, тъй като нито една от големите партии няма мнозинство, няма и споразумение за създаване на коалиция.

Единствената значима политическа сила, която подкрепя провеждането на референдум за независимост на Каталуня е крайнолявата “Подемос”. През 2014 г. имаше такъв вот, но той нямаше правна сила, тъй като в него участва само една трета от електората. Тогава 80% от гласувалите одобриха отделянето на Испания. През ноември 2015 г. парламентът на Каталуня гласува резолюция за това, а след това Конституционният съд на Испания обяви документа за незаконен. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>