Премиерът на Каталуня бе обвинен заради референдума за независимост

zx450y250_2618493source-reutersВърховният съд на Каталуня обвини ръководителя на регионалното правителство Артуро Мас във вторник за провеждането на референдума за независимост от Испания през миналата година, въпреки че подобно гласуване бе обявена за противоконституционно от съдилищата, предаде “Ройтерс”.

Предварителните обвинения са за гражданско неподчинение, злоупотреба с власт и узурпиране на властта и идват само два дни след предсрочните регионални избори в Каталуня, на които сепаратистите получиха абсолютно мнозинство в местния парламент.

Мас трябва да се яви в съда на 15 октомври. Референдумът, който бе организиран на 9 ноември миналата година, беше предварително забранен от Конституционния съд.

В символичното допитване участваха 2.3 млн. души, от които 1.9 млн. гласуваха в подкрепа на независимостта на Каталуня.

На изборите в неделя сепаратистите спечелиха пълно мнозинство в парламента, но имат по-малко гласове от останалите партии, взети заедно.

Тактиката на премиера Мариано Рахой през годините на нарастваща подкрепа за каталунската независимост е била да се придържа упорито към буквата на закона.

В навечерието на изборите през декември Рахой изключи възможността за референдум по въпроса, въпреки че повечето жители на региона биха искали да имат тази възможност.

Според Рахой, а и повечето испанци, една част от Испания не може да решава какво да се случва с цялата страна. Рахой повтори позицията си, че е готов за диалог и сътрудничество, но само в рамките на закона, и призова новото регионално правителство да намали напрежението и да се обърне към истинските нужди на обществото в Каталуня.

/ Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>