През 2015 г. Испания е преживяла най-големия отлив на капитали от 3 години

zx620y348_2473681Испания е преживяла през 2015 г. най-големия отлив на капитали от 2012 г. насам, след като неясният резултат от парламентарните избори навреди на пазарните нагласи, пише Bloomberg.

Инвеститорите са изтеглили от страната 70 милиарда евро, след като в продължение на две поредни години притокът на средства се увеличаваше, сочат данни на Испанската централна банка. Само през 2012 г. отливът е бил по-голям – 171 милиарда евро, а тогава страната получи спасителен пакет на стойност 41 милиарда евро за банките.

„Имаше регионални избори, гласуването в Каталуня и парламентарният вот през декември, като всички те увеличиха политическите рискове, въпреки че икономиката се подобрява“, казва Анхел Талавера, анализатор в Oxford Economics в Лондон. „Гледайки напред, въпросът е дали несигурността ще повлияе на нагласите през първото тримесечие на 2016 г.“, коментира той.

Най-голям отлив на капитали се наблюдава през декември, когато се проведоха изборите, след които последва политическа безизходица, и през юни, когато имаше местни избори. Тогава кандидатите на лявата партия „Подемос“ спечелиха кметските постове в Барселона и Мадрид.

И въпреки че икономиката нараства най-бързо от 2007 г. насам, политическите перспективи не са ясни. Лидерът на социалистите Педро Санчес се готви за вот на доверие на 2 март, който може да му гарантира премиерския пост, но управляващите консерватори от Народната партия и „Подемос“ казват, че няма да го допуснат.

Ако Санчес не спечели мнозинство, следващото гласуване трябва да се проведе след 48 часа, но тогава е необходимо само гласовете „за“ да са повече от тези „против“. Ако не се постигне споразумение, страната може да се насочи към нови избори през юни, посочва Bloomberg.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>