Президентът на Каталуня поиска от Мадрид да разреши референдума за независимост

zx450y250_2211714Президентът на Каталуня Артур Мас поиска от централното испанско правителство да разреши референдума за независимост, който автономната област иска да организира през 2014 година, предаде агенция “Франс прес”.

“Възползвам се от това новогодишно послание, за да поискам от държавата да ни позволи да гласуваме, за да чуе гласа на каталунския народ и да не издига стени, за да го заглуши”, каза Мас в телевизионното си обръщение.

Мас, който принадлежи към консервативната коалиция Конвергенция и съюз, обяви на 12 декември, че е постигнал споразумение с трите други политически сили в Каталуня, водени от Републиканската левица, за свикване на референдум на 9 ноември 2014 година. Допитването трябва да включва два въпроса: “Искате ли Каталуня да бъде държава?” и “Искате ли тази държава да бъде независима?”

Премиерът на испанското правителство Мариано Рахой обаче остана непреклонен и заяви, че плебисцит няма да има, като го обяви за противоконституционен.

“Каталунският народ предпочита да се управлява сам, вместо да бъде управляван, и иска да прави това в по-обединена, по-силна и по-федерална Европа”, добави Мас в обръщението си в навечерието на Нова година.

Според последното проучване на Центъра за изследване на общественото мнение на Каталуня около 48.5 процента от анкетираните предпочитат независима държава, 21.3 процента – федерация с Испания и 18.6 процента искат запазавне на сегашното положение на региона. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>