Президентът на “Барселона” подаде оставка заради трансфера на Неймар

zx450y250_2226151Президентът на “Барселона” Сандро Росел подаде оставка заради скандала около трансфера на бразилския национал Неймар.

49-годишният испански бизнесмен обяви решението си на пресконференция след спешна среща на борда на директорите на каталунците.

Той отново отрече категорично всякакви обвинения във финансови спекулации, но заяви, че се оттегля, за да не бъде петнен имиджът на клуба и защото чувства заплаха за себе си и семейството си.

Първият вицепрезидент Хосеп Мариа Бартомеу ще заеме президентския пост до лятото на 2016 г., когато изтича настоящият мандат на Сандро Росел.

Преди два дни испанските медии обявиха, че трансферът на Неймар от “Сантош” в “Барселона” струва 95 милиона евро, а не официално обявените 57 милиона. Заради това членът на каталунския клуб Жорди Касес се обърна към прокуратурата с искане за разследване.

Тази сутрин съдията от Испанския върховен съд Пабло Рус обяви, че ще разгледа случая.

След това беше свикана спешна среща, на която присъстваха Росел, вицепрезидентът по спортните въпроси Бартомеу, вицепрезидентът по икономическите въпроси Шавиер Фаус, генералният директор Антони Росич и директорът по комуникациите Алберт Монтагут.

“За мен беше огромна привилегия да бъда президент на “Барселона” и огромна чест да служа на всички барселонисти. Пожелавам всичко най-добро на новия президент и моля членовете на клуба да го подкрепят”, заяви Росел на пресконференцията.

“Бордът на директорите е един отбор. И този отбор ръководи един проект, който е донесъл огромни успехи на клуба. Аз не искам несправедливи атаки да повлияят отрицателно на тяхното управление или имиджа на клуба. Ето защо аз мисля, че времето ми тук изтече”, добави той.

Росел обяви още, че решението му е неотменимо и повече няма да бъде президент на “Барселона”, дори след края на разследването.

“Преди близо четири години 61% от хилядите членове на “Барселона” дадоха своя глас за мен и показаха кой искат да държи юздите на клуба. През тези четири години ние се радвахме и страдахме заедно, както всички поколения барселонисти са се радвали и са страдали в продължение на повече от един век”, заяви Росел.

“За тези близо четири години ние спечелихме една Шампионска лига, две титли на Испания, една Купа на краля, три Суперкупи на Испания, една Суперкупа на Европа, една Купа на Каталуния и Световното клубно първенство. В допълнение другите наши професионални отбори триумфално маршируваха по целия свят, показвайки характера на нашия клуб. Днес чувството блауграна се усеща в целия свят и ще продължи да бъде така и в бъдеще”, добави той.

“Но за съжаление този период на големи успехи ни донесе и много трудни моменти. От известно време аз и семейството ми получаваме смъртни заплахи. Това ме накара да се замисля дали да продължа да бъда президент не означава да застраша живота на семейството ми”, каза още бизнесменът.

Той определи обвиненията към него като абсолютно несправедливи и безотговорни. Според Росел привличането на Неймар в “Барселона” е довело до голямо отчаяние и гняв в някои от противниците на клуба. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>