ПРЕД ВРАТАТА НА ЗДРАВЕТО НИ

422942_2534525369970_1699696943_nЧесто се случва да се съсредоточим върху едно нещо и да пропуснем важните… Разболяваме се и не можем да си дадем логичен отговор!

Започваме да се взираме в един орган от нашето тяло и мислейки за него и проблемите му, забравяме, че има и други органи, които имат връзка – оказват си влияние един на друг. Или, съсредоточваме се само върху нашето тяло и пропускаме в мисълта си, че то е свързано с ума и духа.

Борейки се с умствено напрежение, тялото ни веднага се откликва на властта на симпатичните нерви или на властта на т. нар. симпатикова част – по-големият отдел на вегетативната нервна система, чиито действия са свързани с изразходване на много биоенергия, тъй като се включва да преодолява шоковите състояния на организма.

А, когато се чувстваме щастливи нашето тяло е под влиянието на парасимпатичните нерви. Действията на парасимпатикуса са свързани с анаболитичните процеси на обмяната и съхраняването на биоенергия.

По време на сън – през нощта, тялото ни се възстановява, защото тогава е под действието на парасимпатичната нервна система.

Т. е., ако всекидневно сме под умствено напрежение и сме много ангажирани и нямаме време да се храним и спим нормално, то неизбежно е да нарушим своето физическо равновесие. И, тъй като всичко е взаимносвързано, винаги има повече от един фактор за нашата болест. Или, разболяваме се, когато няколко фактора се комбинират в атака срещу нас.

Когато се храним с всичките псевдо-храни, които ни се предлагат във бляскави опаковки, както и неправилното комбиниране на храните като цяло, тяхното приемане в неподходящо време и т. н., то тогава се образуват купчини със свободни радикали.

Но, това не е всичко! Когато изпитваме отрицателни чувства като омраза, ревност, недоволство и т. н., това е също толкова вредно за здравето ни и води до образуването на прекомерните количества от свободните радикали. Или, трябва да има баланс между физика и психика! Трябва да има равновесие между тяло, ум и дух! Да, трябва да има любов, с която да захранваме тялото, ума и духа си!

Любовта ни дава ума и разума да изберем храната си и да знаем какво да правим с нея, както и да отворим вратата на простора на мисълта си, за да даде най-живите плодове на разума у духа ни… за здраве!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>