Преди референдума в Каталуния – масово валят оставки

zx860y484_2999035Трима изтъкнати членове на правителството на испанския североизточен регион Каталуния подадоха оставка, съобщи лидерът на областта Карлес Пучдемон, само няколко месеца преди планирания референдум за независимост от Мадрид.

Той заяви, че регионалните министри, отговарящи за вътрешните работи и образованието, както и говорителката на местното правителство Неус Монте – и тримата на първа линия в организирането на референдума – са “решили да отстъпят”.

Ако референдумът е успешен, Каталуния ще обяви независимост незабавно Каталуния ще обяви независимост незабавно, ако това бъде подкрепено от мнозинството жители на региона по време на референдум, насроче…

Пучдемон не даде причина за този развой на събитията, но изпълнителната власт на Каталуния наскоро беше засегната от вътрешни разцепления за гласуването, планирано за 1 октомври, тъй като Мадрид оказва натиск върху членовете на сепаратисткото регионално правителство.

Първият публичен знак за напрежение дойде по-рано този месец, когато регионалният съветник, отговарящ за бизнеса, Йорди Байет, изрази съмнение дали референдумът може да се осъществи, като се има предвид силата на Мадрид.

Столицата остана твърда в противопоставянето си срещу вота, смятайки го за заплаха за единството на Испания, предаде БГНЕС.

Конституционният съд вече е отменил резолюция, одобрена от парламента на Каталуния, която призовава за провеждане на референдума. Освен това магистратите предупредиха местния парламент, че може да се сблъска с правни последици, ако предприемат стъпки за провеждане на гласуването.

Испанският парламент отхвърли референдума за независимостта на Каталония Парламентът на Испания гласува срещу молбата на местното самоуправление на Каталуния да позволи провеждането на референдум за независим.

РЕДАКТОР: МИЛЕНА СЛАВКОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>