Преговорите за съставяне на правителство в Испания забуксуваха

Снимка: Ройтерс

 

 0000208560-article3

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) изключи възможността да участва в създаването на ново правителство с която и да е партия, която подкрепя провеждането на референдум за независимост на Каталуния, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази позиция задълбочава политическата несигурност след състоялите се този месец парламентарни избори, завършили с патов резултат. Четирите основни испански партии се опитват да намерят формула за управление, тъй като никоя от тях не получи мнозинство в парламента. Една от главните спорни точки в разговорите е проблемът с Каталуния – моторът на испанската икономика и център на силно движение за независимост.

Премиерът консерватор Мариано Рахой, чиято Испанска народна партия получи 123 места – далече под минимума от 176, необходим за самостоятелно управление, и социалистите, които са на второ място, са против организирането на референдум в Каталуния, където сепаратистите спечелиха мнозинство на регионалните избори през септември.

Новата лява партия Подемос, смятана за потенциален балансьор, който може да определи съдбата на бъдещото управление, настоява обаче за референдум в Каталуния, ако влезе в правителството. Добрият й резултат от изборите – 69 места, само с 21 по-малко от социалистите, породи вероятността от лява коалиция. Но лидерът на социалистите Педро Санчес каза, че водачът на Подемос Пабло Иглесиас трябва да се откаже от обещанието си за референдум, ако двете партии тръгнат към коалиция.

“Няма да дискутираме никакви въпроси за териториалната цялост на страната. Няма да участваме в създаване на правителство на всякаква цена”, заяви Санчес на пресконференция.

Миналата седмица той попари и надеждите за голяма коалиция на двете основни партии от ляво и от дясно, като подчерта, че ще отхвърли всеки пакт, водещ към ново правителство начело с Рахой или друг водещ политик от Народната партия. А без подкрепата на социалистите или поне без косвената им подкрепа чрез въздържане от гласуване, ще бъде невъзможно за НП да състави правителство на мнозинството, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на Подемос каза миналата седмица, че е открит за споразумение със Санчес, но днес изрази съмнение в решимостта на социалистите да сформират алтернативно на консерваторите правителство.

“Социалистите не искат да разберат, че единството на Испания е възможно само при защита на нейната многонационалност”, каза той на пресконференция. Иглесиас добави, че освен признаването на многонационална Испания, има и други условия на Подемос за участие в лява коалиция – по-социално ориентирана политика, нов избирателен закон и механизми за по-добър контрол върху управлението.

Като лидер на най-голямата партия премиерът Мариано Рахой започна в понеделник проучвателни срещи с лидерите на останалите големи партии с оглед формирането на бъдещо правителство. Той разговаря първо с Пабло Иглесиас. След срещата обаче лидерът на Подемос, цитиран от ТАСС, заяви, че “живеем в нова политическа епоха и сме в процес на политически преход в Испания, затова няма да подкрепим нито Рахой, нито друг кандидат от НП за премиер, и Рахой знае това”.

Що се отнася до възможността за съюз със социалистите, Иглесиас подчерта, че те “трябва да престанат да правят шоу” и трябва да решат кого подкрепят.

Ройтерс отбелязва, че шансовете на Рахой да състави правителство на малцинството или каквато и да е коалиция са ограничени, след като социалистите изключват коалиция с него, а Подемос едва ли ще го подкрепи.

По-късно премиерът ще се срещне с лидера на новата центристка партия Гражданите Алберто Ривера, която спечели 40 места. Той вече обеща да се въздържи при парламентарен вот на доверие за ново правителство начело с Рахой, но това не устройва досегашния премиер, при положение, че не си е осигурил подкрепа от други партии.

По статията работи: Свилен Колев / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>